PANDEMİ SÜRECİNDE YKS’YE HAZIRLANMAK

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) fizyolojik problemler yaratmasının yanı sıra psikolojik ve davranışsal sorunlara da sebep oluyor. Prof. Dr. Güler Bahadır, “Evrimsel süreçte kaygı ve korkunun hem bireyi hem de türü koruduğunu biliyoruz. Belirsizlik durumunun bu kadar fazla olduğu bir süreçte, insanların kaygı ve korku duyguları içinde olması çok doğal ve anlaşılabilir. Önemli olan bu duygularla sağlıklı başa çıkma yollarını geliştirmektir” diyor. Biz erişkin insanlar için bile bu durum çok zorken, ergenlik çağındaki YKS öğrencilerinin hayatı ve sistemi sorguladıkları dönemde bir taraftan pandeminin psikolojik etkileriyle mücadele ederken diğer taraftan da "belirsizlikle” yüzleşmelerinin zorlayıcılığı yadsınamaz.

Bu durum öğrencilerin ders çalışmaya yönelik motivasyonlarını düşürebilir ve dolaylı olarak başarı oranlarının azalmasına neden olabilir. Ayrıca, sokağa çıkma yasağından dolayı evlerde kalmak zorunda olanöğrencilerin özgürlüklerinin ellerinden alındığını hissetmelerinin de motivasyon düşürücü bir etken olduğunu söyleyebilirim.

Belirsizlik olarak anlatılan bu durum adayların sınav tarihi, sınav süresi, sınav konuları üzerinde yapılan değişiklikleri kapsıyor. Geçtiğimiz hafta ise Milli Eğitim Bakanlığıve Yükseköğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamalarda sınavlara ilişkin alınacak önlemler ve kurallar yer aldı.

Sınavlarla ilgili en önemli değişiklik ise YÖK'ten geldi. YÖK, "sadece bu sene sınava girecek adaylar için adaylar için uygulayacağı" bazı kararlar açıkladı.

Öğrenciler, bu yıla mahsus olmak üzere, geçtiğimiz yıllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacak. YKS'de öğrenciler lise son sınıfın ikinci dönemindeki derslerin tamamından muaf tutulacak.

TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarıldı.

Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da "bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla" 170'e çekildi.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılın verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencinin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmekte.

Ayrıca sınava giriş esnasında öğrencilere dezenfektan, kolonya ve maske dağıtımı yapılacağı söylendi.

Peki tüm bunlar ne demek?

Sınav tarihinin bir ileri bir geri alınması öğrencilerin yapmış oldukları planları sekteye uğrattı. Fakat bu konuda telafi edici olarak 12. Sınıf ikinci dönem konularının olmaması ve sınav süresinde yapılan artış öğrencilerin duruma daha hızlı adapte olmalarını sağladı. Yapılan değişikliklerde öğrencilerin ve ebeveynlerin unutmaması gereken tek nokta sınavı çalışanın ve stres yönetimini sağlayabilenin kazanacağı. Öğrencilerin yaşanan pandemi sürecinin olumsuz etkilerini bir kenara atıp 27-28 Haziranda yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanmaları gerekiyor. Yaşanan değişiklikler olumsuz gibi gözükse de, konuların daralması ve sürenin artışını avantaj haline çevirmek öğrencilerin elinde.

Maske ile sınava giriş hakkında da kafalarda birçok soru işareti yer alıyor. MEB ve YÖK bu konu hakkında kesin bir kural sunmadı. Maskelerin dağıtılacağı söylendi. Tahminimce pandemiden dolayı rahatsızlık duyabilecek öğrencilerin takması için getirilen bir yenilik olacaktır. Ülkemizin mevsim şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekirse, sağlıklı insanların bile maskeyle nefes alması zorlaşırken astım gibi rahatsızlıkları bulunan öğrencilerin sınav anında maske kullanması stres seviyesini çok yükseltecektir. Fakat yine de öğrencilerin evde deneme çözerken maske kullanması, buna alışmaya çalışması faydalı olacaktır.

Bu nokta da siz ebeveynlere de çok büyük iki görev düşüyor. Birincisi çocuklarınıza inanmak. İkincisi ise onları her koşulda çok sevdiğinizi göstermek. Sizler sınav stresi yaşarken, çocuklarınızın ergenlik dönemlerinde yaşadıkları stresi anlamak için empati kurabilmek çok önemli. Yaşanan  bu zorlu süreci birazda olsa kolaylaştırmak sizlerin elinde.  Onlara her daim destek olmak, online eğitim sisteminin içine dahil edebilmek, öğretmenleriyle sürekli iletişim halinde olmak,odalarının kapısını tıklatıp onları çok sevdiğinizi söylemek yeterli olacaktır.